Vészjelzések ház vásárlásakor

Ha eljutunk odáig, hogy kiröppenjünk a családi fészekből, és készen állunk saját házunk megvásárlására, esetleg egy új munkahely miatt keresünk új házat, ami közelebb van hozzá, érdemes mindig körültekintőnek és óvatosnak lenni, ugyanis komoly kiadásokkal járhat, ha nincs megfelelő állapotban a megvásárolni kívánt ingatlan. Rámutatunk pár részletre, melyet érdemes górcső alá venni, mielőtt vásárlásra adjuk fejünket.

Repedezett alap

repedezett alap

Ha már az alapnál probléma merül fel, ott komoly strukturális problémákra számíthatunk. Bár ezt egy gyors újravakolással ideiglenesen el tudják rejteni, legyünk alaposak az alap vizsgálásánál. Okozhat ilyen problémát a rossz minőségű talaj, rossz vízelvezetés és szélsőséges időjárás, természeti katasztrófa is, bár ez utóbbi hazánkban nem jellemző. Bár míg nem minden apró repedéstől kell megijedni, addig a komolyabb probléma bevonzhatja otthonunkba a penészt, de akár rágcsálók, élősködők is beköltözhetnek házunk alá.

Rossz állapotú, hiányzó cserepek

Szintén még azelőtt, hogy belépnénk a házba, vegyük szemügyre a tető állapotát. A rossz állapotban lévő, esetleg hiányzó cserepek nem sok jót jeleznek előre, hiszen egy esős időszakban komolyabb beázást, a tetőgerendák korhadását is okozhatja, ha nem figyelnek oda a tető állapotára, melynek felújítás meglehetősen drága tud lenni.

Beázás nyomai

Ha nem készültél fel egy komolyabb felújításra, ne menj el a beázás nyomai mellett. Egy apróbb elszíneződés a festésben még nem jelent komolyabb problémát, de ha több helyen tapasztalod, hogy a tapéta felhólyagosodott, a falfestés elszíneződött, vagy akár dohos szagot is érzel, ajánlott komolyabban utánajárni az ügynek, ugyanis a falak vizesedésének oka is lehet komoly, de a következmények is költségesek tudnak lenni.

Párás ablak

párás műanyag ablak

A párás ablak sem jelent jót. Egy megfelelően hőszigetelt ablak csak akkor okoz ilyen problémát, ha a szellőzés nincs jól megoldva, így erre is nagyon figyeljünk oda. Míg maga a műanyag ablak ár nem jelent komolyabb kiadást, a teljes ház nyílászáróinak cseréje így is komolyabb összegre rúghat, még ha van is olyan akciós műanyag ablak, ami megfelel erre a célra.

Ingatag padló

Ha a házba érve azt tapasztalod, hogy inog a lábad alatt a padló, az felér egy újabb vészjelzéssel. Lehet, hogy csak egy padlólap lazult meg, azonban komolyabb ok is megbújhat a háttérben, ezért legyél figyelmes. Ha rossz fát alkalmaztak burkoláskor, esetleg egyenetlen lett az alapzat, vagy annak repedése okozta a mozgó padlóburkolatot, komoly költségekbe verheted magad.

Repedezett falak, plafon

töredezett fal műanyag ablak mellett

Ahogyan az alap állapotát megvizsgáltuk, ugyanilyen körültekintéssel kell járnunk a szobákat is, hiszen ha a falak vagy a plafon repedezik, az is visszavezethető a ház strukturális hibájára. Meglehet, hogy csak a festés során hibáztak, de ha több helyen is tapasztalod, nem biztos, hogy a kiadásaid a ház áránál fognak megállapodni.