Lakások réme, a penész

A penésztől sokkal nehezebb megszabadulni, mint megakadályozni kialakulását, így érdemes még a megjelenése előtt időt és energiát fektetni abba, hogy utánajárjunk, mi a teendő. A nem kívánt páratartalom nem csak házunkat képes belülről roncsolni, de egészségünk is kockára tesszük, hiszen a légúti megbetegedések gyakran visszavezethetők a penészre. Amennyiben eldugult orrunk, vagy zihálás, piros, viszkető szemek esetleg bőrirritáció jelentkezik, érdemes alaposan körülnézni a lakásban, ugyanis ezek a penész szervezetünkre gyakorolt hatásának jelei.

penész

A penész spórái mikroszkopikusak, így láthatatlan ellenségként terjenghetnek a levegőben, anélkül, hogy mi bármit észlelnénk belőle az esetleges allergiás tüneteken kívül. Ha sikerült megtalálni a forrást, akkor is érdemes odafigyelni a takarítás során, hogy ne lélegezzük be, viseljünk maszkot és kesztyűt.

Mit tehetünk ellene?

hőszigetelt ablak

  1. Azon szerencsések, akik eddig még nem találkoztak otthonukban penésszel, jó, ha ennek ellenére is odafigyelnek a magas páratartalmú, melegebb szobákra, mint például a fürdőszoba és a konyha, hiszen az ilyen környezet kedvez a leginkább kialakulásának. Próbáljuk otthonunk páratartalmát 50% alatt tartani, melyet akár egy megfelelően kiválasztott műanyag ablak rendelés is segíthet, hiszen egyes típusokban beépített szellőző is van, mely segít kordában tartani a levegő páratartalmát.
  2. Fontos, hogy ha már megjelent, rögtön cselekedjünk, hiszen gyorsan képes terjedni, így saját helyzetünket könnyítjük meg, ha már akkor felvesszük ellene a harcot, mikor még csak egy kisebb sarkot sajátított ki magának. Segítségünkre lehet egy kis mosószer is vízzel hígítva, de igazán hatásosak a klóros fehérítők, a hidrogén-peroxid, a szódabikarbóna és az ételecet, azonban vegyük figyelembe, hogy milyen felületet fogunk kezelni, hogy tegyünk kárt műanyag ablakunkban, kádunkban.
  3. A szellőztetés kulcsfontosságú, hiszen egy hőszigetelt ablak bent rekesztheti a főzés vagy tusolás közben kicsapódó vizet, növelve ezzel a páratartalmat. A szoba gyors szellőztetése érdekében hozzunk létre kereszthuzatot, egy nap akár többször is. Ha ez sem bizonyul elégnek, mindenképp szerezzünk be egy páraelszívót.