Hogyan óvjuk magánéletünk a kíváncsi szemek elől?

Az ablakok számos előnyt hordoznak magukban, hiszen fénnyel töltik meg azt az időt, amit otthon töltünk, lehetőséget biztosítanak a levegő felfrissítésére egy gyors szellőztetéssel, emellett közelebb hozzák a természetet is, ha épp egy kertre néz ablakunk. Ami viszont előnye, hátránya is, hiszen amilyen nyugodtan mi ki tudunk tekinteni rajta, úgy a járókelők is könnyen belátást nyerhetnek magánéletünkbe. Számos megoldás született már ennek kiküszöbölésére, nézzük, mik is azok.

 1. Redőny
  ablak redőny
  A sötétítés legegyszerűbb módja egy redőny felszerelése, mely már a Római Birodalomban megvetette lábát, az igény már akkor is felmerült az emberekben, hogy elszigetelődjenek a külvilágtól, az utcán történtektől. Nem csoda, hogy még ma is az egyik legnépszerűbb döntés, hiszen több variánsa is kialakult az évszázadok során. Nem csupán színét és anyagát választhatjuk ki, hanem azt is eldönthetjük, hogy műanyag ablakunk beépített redőnnyel érkezzen-e, vagy külön szerkezetet szeretnénk felszerelni hozzá.
 2. Roló
  A roló a redőny azon verziója, mikor lécek helyett textilanyag van kifeszítve, így az nem teljesen zárja ki a fényt, a kíváncsi szempárok elől mégis menedéket nyújt. Előnye, hogy meglehetősen sok színárnyalat közül választhatjuk ki az otthonunknak megfelelőt.
 3. Reluxa
  A reluxa alsóbb árkategóriában fekvő megoldás, azonban hasznosságát ez nem befolyásolja. Ami hátrányának mondható, az az, hogy ha gyakran mozgatjuk, könnyen tönkre mehet, főleg, ha van egy játékos cicánk, aki előszeretettel belegabalyodik.
 4. Függöny
  ablak függöny
  A függönyt nem csak azért szeretik, mert privát szférát nyújt. Előfordul, hogy egyéb sötétítő elemek mellett is függönyt akasztanak a műanyag ablak elé, hiszen stíluselemként is kiválóan megállja helyét. Az összes felsorolt elem közül ez a leginkább személyre szabhatóbb, hiszen anyagok ezrei közül válogathatunk, könnyen becsempészhetünk mintát, egyszerre több színt, vagy egy különleges anyagot is a szobába. Arra viszont érdemes figyelni, hogy ha színes profillal kérjük műanyag ablakunk, olyan függönyt válasszunk, mely alkalmazkodik annak stílusához.
 5. Fólia
  ablak fólia
  A fólia rendkívül praktikus megoldás lehet, hiszen míg kívülről folyamatosan beengedi a fényt, addig nem enged belátást nappalinkba, hálószobánkba, akármelyik napszakról legyen is szó. Újabb előnye, hogy ha meggondoljuk magunkat, egyhamar megszabadulhatunk a fóliarétegtől anélkül, hogy kárt tennénk az akár felső kategóriás hőszigetelt ablakunkban.
 6. Mintázott üveg
  ablak üveg
  Az üvegtípusok is nagyban befolyásolhatják az ablak átláthatóságát. Legyen szó egyszerű dombormintáról, vagy savmart üvegfelületről, mi is több opciót felajánlva tudjuk segíteni vásárlóinkat a kívánt privát szféra megteremtésében.