A tökéletes olvasó sarok kialakítása

Rohanó világunkban gyakran elfelejtünk időt szánni magunkra. Ha nem tanuljuk meg kiengedni a hétköznapok felhalmozta feszültséget, azon kaphatjuk magunkat, hogy ok nélkül idegeskedünk olyan apróságokon, mely lényegében nincs hatással életünkre. Erre nyújthat megoldást egy olyan kuckó kialakítása, ahova bármikor visszavonulhatunk töltődni, hogy ne csak a telefonunk kapjon löketet minden napra.

olvasó sarok

Nevezhetjük olvasó kuckónak, pihenő saroknak, vagy aminek szeretnénk, a hangsúly az én-időn van. Nézzük, mire figyeljünk kialakításánál.

 1. Fő a kényelem!
  Első, és talán legfontosabb szempont, hogy el tudjuk engedni magunkat, ki tudjunk nyújtózkodni, esetleg egy rövid sziesztából is kipihenten kelhessünk. Célszerű olyan ülőalkalmatosságot választanunk, amely fekvőalkalmatosságként is megállja helyét. Bónuszként vendégággyá is könnyen átalakítható, ha a nappali kanapéja már foglalt.
 2. Az elengedhetetlen fény
  Olvasáshoz elengedhetetlen a fény, és ha már választhatunk, legyen természetes forrása. Ezt könnyen elérhetjük egy széles műanyag ablak segítségével is, ami nem csak szemünket segít kevésbé terhelni olvasás közben, de stíluselemként is fontos szerepet játszik. Jobb, ha figyelünk arra is, hogy hőszigetelt ablak legyen, hiszen hosszabb időt eltöltve könnyen megfázhatunk télen az ablak közelében.
  olvasó sarok
 3. Otthoni könyvtár
  Még ha nem is olvasás céljából szeretnénk megalkotni a sarkot, de van otthon pár könyvünk, amit leporolhatunk, mindenképp készítsünk hozzá egy könyvespolcot, hiszen dizájnos és fiatalos külsőt kölcsönöz kis zugunknak.
 4. Gyertyákkal csak óvatosan!
  Amennyiben inkább csak csendes pihenőket szeretnénk tartani, és nem az olvasáson van a hangsúly, elhelyezhetünk lágyabb fényt árasztó hangulatvilágítást is, amihez már csak a sötételést kell megoldanunk az ablakon.
 5. Ne zavarjanak!
  Akármiért is szeretnénk visszavonulni, ilyenkor jó, ha el tudunk szigetelődni a külvilágtól. Ez kivitelezhető ajtóval, de egy függönnyel is elérhetjük a kívánt eredményt.
 6. A mosogatás megvár
  Kikapcsolódásunk részese lehet egy bögre forró tea, egy csésze kávé, nyáron akár egy kis fagyi vagy dinnye is. Ilyenkor jól jön, ha nem kell ingáznunk ahhoz, hogy biztonságosan le tudjuk tenni a csészét vagy tányért, készítsünk be egy kisebb asztalt, vagy alakítsunk ki erre a célra egy külön polcot.
  olvasó sarok
 7. Növényvilág
  Végezetül sokat emel a hangulaton, ha nem csak az ablakon keresztül kacsint ránk a természet, hanem felvértezzük kuckónk cserepes vagy épp vágott virággal, ami nem csak élénk zöldet, de egy kis friss levegőt is csempész a légkörbe.