Rés a pajzson, avagy a hőszigetelt ablak jelentősége

Drágulást tapasztalsz közüzemi számláidon? Úgy tűnik, energiaéhesebb otthonod a megszokottnál? Nem kizárt, hogy a megfejtendő kérdésre a választ nyílászáróid állapotában fogod megtalálni.

Leggyakrabban ugyanis a növekvő rezsi annak köszönhető, hogy a hő rést talál otthonunkon, így gyorsabban kezd el kiegyenlítődni a kinti és benti hőmérséklet, melyet télen csak több fűtéssel, nyáron pedig légkondicionálóval kompenzálhatunk.

A nagyobb költségek mellett azonban komolyabb problémákat is generálhat egy rossz minőségű, elavult ablak, így érdemes magas prioritásként hordozni a nyílászárók időszakos átvizsgálását. Ilyen probléma lehet például a penész megjelenése otthonunkban, mely egészségügyileg is komoly kihívás elé állít minket, de a nedves falak is fundamentumunk megrepedéséhez, tartószerkezetek korhadásához vezethet.

Indulhat a nyomozás

A probléma kiküszöböléséhez érdemes minél hamarabb megtalálnunk a hibát nyílászáróinkon. Ha huzatot érzel valamelyik ablakod mellett elhaladva, az egyértelmű jele annak, hogy a hőszigetelt ablak elveszítette hőszigetelő tulajdonságát. Erre utaló jel lehet az is, ha nehezen záródik, vagy még egyértelműbb, ha sérülést látunk a profilon, vagy magán az ablak üvegén.

Hogyan került rés a pajzsunkra?

Ha már megnyitottuk a nyomozási aktát, folytassuk azzal, hogy kiderítjük, hogyan alakult ki a rés. Idővel minden anyag elöregedhet, legyen az fa vagy műanyag ablak, esetleg szigetelőanyag, de könnyen megeshet az is, hogy nem megfelelően lett beépítve a műanyag ablak.

Ideje cselekedni!

A probléma feltárása után már csak egy teendőnk maradt. Helyrehozni a hibát. Megeshet, hogy egy kis karbantartással megúszhatjuk a dolgot, de szélsőséges esetekben célravezető műanyag ablak rendelés mellett dönteni.