Milyen műanyag ablakot vásároljunk otthonunknak?

A műanyag ablakok manapság már a legnépszerűbb választás, ha nyílászárók beépítésére vagy épp cseréjére kerülne a sor. Nem is csoda, hiszen nem egy tulajdonságot fel tud mutatni a fából és alumíniumból készült ablakokkal szemben, amiben megbízhatóbb és jobb választás. Viszont van különbség műanyag ablak és műanyag ablak között is, ezeket a kérdéseket tegyük fel, mielőtt megvásárolnánk ablakunk otthonunkba.

Mekkora legyen az ablak?

ablak méret

Ezt jó, ha már otthonunk tervezése előtt tisztázzuk, ugyanis míg az egyedi méretek emelhetik otthonunk stílusát, addig a szabványméretek olcsóbb, könnyebben hozzáférhető megoldást nyújtanak, arról nem is beszélve, hogy a későbbi esetleges cserét is egyszerűbben lebonyolíthatjuk.

A méretet befolyásoló tényező az is, hogy melyik szobába tervezzük berakni az ablakot. Egyértelmű, hogy míg a fürdőszobába kisebb, magasabban elhelyezkedő ablakot érdemes vásárolni, addig például a nappaliba és hálószobába a nagyobb műanyag ablak rendelése a kifizetődő a természetes fény miatt.

Mennyire hőszigetelt ablak?

pára az ablakon

Ezt a kérdést már mindenki felteszi, hiszen a rezsiköltségek csökkentése érdekében mindenki rájött már, mennyire nagy szerepe van a nyílászárók hőszigetelésének. Azt azonban már kevesebben kérdezik meg, hogy az ablak fel van-e szerelve saját szellőzővel. Ha rossz típust vásárolunk, ahol nincs ilyen, akkor bizony hamar megtapasztalhatjuk, milyen, mikor a penész beköltözik otthonunkba, a szellőzés nélkül ugyanis a magas páratartalom gyakori velejárója.

Manapság már a műanyag nyílászárók színét is kiválaszthatjuk, akár oldalanként eltérő színekkel is, így biztosra mehetünk, hogy sem kívülről, sem belülről szemlélve nem fog elütni környezetétől a gondosan kiválasztott ablakunk.