Az a misztikus U érték

 

Nyílászáró választásnál ügyelnünk kell a megfelelő hő- és hangszigetelésre. Minden épületszerkezet rendelkezik egy U értékkel, mellyel a hőáteresztő képességét tudjuk meg. Minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb a hőszigetelő képessége és annál nagyobb az energia megtakarítása.

 

Oda kell figyelnünk viszont arra, hogy ez az érték mire vonatkozik. Létezik külön a tokszerkezetre – Uf (Uframe) és különaz üvegezésre – Ug (Uglas) is, ennek a kettőnek a felületi arányukból tevődik össze az ablak Uw (Uwindows) értéke. A fűtési energia 25-30%-át a nyílászárókon át veszítjük el, ezért kiemelten fontos, hogy olyat válasszunk, amely minél jobban hőszigetel. A nyílászáró kereskedők sokszor csupán az üveg hőszigetelő képességének mutatóját említik, amely önmagában félrevezetően alacsony lehet. Az ilyen cégekkel jobb nem foglalkozni, mert ajánlatuk komolytalan.

 

retegek

 

 

 

 

A rétegek számát is számba kell venni

 

Két vagy három rétegű legyen az üveg. Egyáltalán nem mindegy! Sokban rásegít a szigetelési hatékonyságra és ezzel rezsiköltségekre is jó hatással van, ha a három rétegű ablak mellett döntünk.

Üvegszerkezet esetén az a jó, ha az Ug= 0,8-1 W/m2K közötti értékkel rendelkezőkre koncentrálunk. Ha nagyobb hangsúlyt fektetünk a hőszigetelésre és a hangszigetelésre is, akkor célszerű 3 rétegű üvegezést választanunk. Kinti 0 fokos hőmérséklet esetén egy U=1,8-as értékkel rendelkező keret közelében kellemetlen hidegérzetet tapasztalhatunk, míg egy U=1,0 szerkezet esetén ez nincs meg. Többnyire akkor döntünk jól, ha ennek az értéke is olyan, mint az üvegnek.

 

 

uvegek

 

 

Nagyon lényeges a beépítés is. Akármennyire jó a hőszigetelésű nyílászáró, ha azt helytelenül és hozzá nem értően építik be a helyére. Sok cég vállalja a beszerelést is, ez általában 10-15%-kal emeli a költségeket.

 

A vevő kezében a döntés, hogy az esztétikum mennyire fontos a számára vagy az egyszerűbb kinézetű, de olcsóbbat választja vagy pedig további felárat fizet a bevonatokért. Mindezek mellett a harmonikus küllemű otthon érdekében ügyeljünk a lakáshoz illő szín és mintázat kiválasztására. Akárhogyan is döntünk, az biztos, hogy kompromisszumot kell kötnünk.

 

Nagy szórás figyelhető meg a különböző nyílászáró gyártok díjaiban. Ez köszönhető a hőszigetelő képességének is. A jelenlegi szabályozás szerint magánberuházások esetén a műanyag vagy a fa nyílászárókra a kötelezően kiírt hőátbocsátási tényező értéke. A magyar szabályozás 2015. január 1-től a középületekre, 2018. január 1-től pedig minden lakóépületre 1,15 W/m2K követelmény értéket irányoz elő. A jelenlegi tervek szerint ezt az értéket 2020 körül 1,0 W/m2K körüli értékre csökkentik.

 

A gyártóknak gyorsan kellett reagálniuk a szigorodó szabályokra, így ma már bőséges a kínálat az 0,8-1,0 W/m2K értéknél is jobb hőszigetelésű nyílászárók esetében, amelyek az elkövetkező 5-10 évben meg tudnak felelni a kor kívánalmainak. Viszont a korszerűbb nyílászárók beruházási költsége ugrásszerűen megemelkedett. Tehát míg az egyik oldalon energiát takarítunk meg, addig a másik oldalon viszont jócskán többért építünk. Példának okáért egy Uw=0,95 W/m2K nyílászáró már csak a jóval költségesebb 3 rétegű üvegezésű szerkezettel rendelhető meg.

 

uvegretegek

 

 

Akkor mennyi az annyi?

 

Manapság a legjobb hőszigetelésű nyílászárók hőszigetelési értéke Uw=0,7-0,9 W/m2K között van. Ennek bekerülési költsége már jelenleg is 1,5-2-szerese egy közepes minőségű nyílászárónak. Ilyen értékek mellett minden további egy századnyi javulásáért nagyon durván meg kell dolgozni a fejlesztő mérnököknek, mivel emellett a gyártási költségek meredeken nőnek.

 

Ha a hőátbocsátási tényezőt 0,1 W/m2K értékkel csökkentjük, tehát nő a hőszigetelési értéket, akkor egy kb. 100 m2-es családi ház, átlagos méretű nyílászárókkal, a Uw érték 1 tizedes javulása esetén a fűtési költségében jelenlegi energiaárak mellett alig 1500-2000 Ft/hó spórolást jelent.

Azt elmondhatjuk a fentiek alapján, hogy az Uw= 0,7-0,8 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű nyílászáró az elkövetkező 15-20 évben, az energiaárak kis fokú emelkedésével is nagy valószínűséggel kielégítik majd az követelményeket. Ennél jobb hőszigetelési képességgel bíró nyílászáró lényegesen drágább beruházási költségeit nem éri meg bevállalni.

 

gyartas

 

Amikor szinte közvetlen a vásárlás előtt kezdjük meg a morfondírozást, hogy milyen tulajdonsággal rendelkező nyílászárót válasszunk, akkor meggondolatlan döntést hozhatunk, mivel nincs kellően átgondolva.

 

Már a tervezési fázisban tudnunk kell, hogy mik az igényeink, és elvárásaink, amit a nyílászáróinknak teljesíteniük kell, hogy biztosan a megfelelő árut tudhassuk a magunkénak. Ne vegyünk olyan nyílászárót, ami az épület gyenge pontja lesz, de olyat se vegyünk, ami feleslegesen többet tud, mint az azt körülvevő levő épületszerkezeti elemek.

 

utolsokep

Vélemény, hozzászólás?