Minden házépítésnél és házfelújításnál előjön az a téma, amikor az ablakokra kerül sor: fa nyílászáró legyen, mert az olyan szép és természetes, vagy műanyag, amire pedig legalább húsz évig rá sem kell nézni vagy esetleg alumínium. Sokan bevállalják a macerát a fa nyílászáró esetében, mert ódzkodnak a természetellenes műanyag és alu ablakoktól.

 

Sokak fejében a műanyag nyílászárók említésekor csak és kizárólag a fehér klasszikus nyílászáró jelenik meg, viszont most már Magyarországon is léteznek, teljesen elérhető áron dekorbevonatos műanyag ablakok, teraszajtók, amik minden ízében igényes megjelenésűek, és jó hőszigetelő képességűek.

 

Házépítéskor, felújításkor fokozott figyelmet kell fordítani a helyes nyílászárók kiválasztására, mivel ezen is múlhat életterünk megfelelő hang- és hőszigeteltsége, valamint energiavesztesége.

 

A választás viszont igencsak összetett feladat, mert a különböző gyártók más-más pontokra helyezik a hangsúlyt. De mit is mondhat nekünk egy U érték, az ütközők száma vagy, hogy műanyag vagy fa nyílászárót jobb választani. Az fő szempont az esztétikumon és az áron van.

 

 

 

Milyen anyagból legyen?

 

Házépítés esetén az építésztervező is tud nekünk segíteni a választásban, viszont a végső döntés a vásárlóé. A nyílászárók készülhetnek fából, fémből és műanyagból. Ezek ránézésre nagyon hasonlónak is lehetnek, mégis jókora különbségek vannak köztük.

 

 

Fa nyílászárók

 

A fa nyílászáró esetében a természetesség klasszikus hangulatot teremt az lakásunkban. Profilja megfelelően szárított, több rétegben ragasztott és hossztoldás mentes legyen, mert ezek a legmegfelelőbbek hosszútávon. A fa nyílászárók esetében rendkívül fontos tényező a felületkezelés minősége is. Az anyagokat tekintve nagy a választék. Egyre elterjedtebbek a luc fából készültek, ezeknek jobb a hőszigetelése. Ezen kívül még cseresznye, dió és trópusi fafajták is megtalálhatóak a piacon.

A fa ablakok a műanyag ablakokkal szemben sokkal inkább képviselik az egyediséget, a hagyományok tiszteletét. Évszázadok óta kiemelkedő tulajdonságú szerkezetépítő anyag. A fa nyílászáró természetes légcserét biztosít, szabályozza a lakás légnedvességét, meggátolja a penészesedést Nagy keresztmetszete végett igen stabil, ezért nagy belmagasságoknál is megfelelő. Azok számára ideális megoldás, akik idegenkednek a mindent elborító műanyag áradattól és számukra érték a természetes anyagok használata, mely otthonosságot és kellemes közérzetet teremt. A fa könnyű megmunkálhatósága miatt igen sokféle építészeti stílusba könnyedén beilleszthető. Azonban azok számára nem ajánlott, akiknek nagy terhet jelent a rendszeres felújítás. Ugyanis a fa nyílászárók élettartama jócskán lecsökken és idő előtti cserére szorul felújítás híján.

A legnagyobb hátránya mégis az, hogy beruházási költsége azonos műszaki tartalom mellett legalább 30%-kal magasabb, mint egy műanyag nyílászáróké.

 

 

 

Műanyag nyílászárók

 

Manapság egyre szélesebb körben terjednek el a műanyagablakok, kedvező áruk és könnyű kezelhetőségük és könnyű tisztán tarthatóságuk miatt. Tény, hogy ennek ára a legkedvezőbb, mérettartóak és tartósak, azonfelül nem igényelnek különösebb karbantartást, már ami a felületet illeti. Hátrányuk, hogy azonos külsőjük miatt tucatjellegűek, nem tudnak teret adni az egyedi építészetnek. A műanyag nyílászárók idővel elöregszenek, felszínük porózussá válik és kifakul. Környezetkárosítóak, mivel megsemmisítésük, illetve újrahasznosításuk nem megoldott egyelőre. A már említett tévhitekkel ellentétben nem csak fehér színben kaphatóak, hanem változatos és sokféle színvilágú fóliázással is megrendelhetők. Az kevésbé ismert tény, hogy a nyílászáró színének a stabilitásra gyakorolt hatása nem kedvező, mely elsősorban a fóliázott ablakok elterjedésével került elő. A sötétebb színű fóliák tulajdonképpen a nap sugárzásának hatására olyan mértékben fel tudnak hevülni, hogy anagyobb méretű ablakszárnyaknál deformációhoz vezetnek. Helyesebb ezért a fóliázást hanyagolni és alumínium borítással megoldani, ha színes nyílászárót szeretnénk.

 

A műanyag profiljának nagyon erősnek kell lennie, melyet az egész ablakon körbefutó merevítő vasalat biztosít. Az üzletekben, a kihelyezett metszeteken ez jól ellenőrizhető. Ügyelnünk kell a légkamrák számára is, melyek a megfelelő hőszigetelést biztosítják. A gyártók napjainkban 3-6 kamrásakat alkalmaznak, de az 5 alatti profilokkal már óvatosan kell bánni, hogy az üveg hőszigetelő képességét ne csökkentse.

 

Fontos, hogy ne a gyártók indokai alapján hozzuk meg a döntésünket, azért ők általában mindig arra hajlanak, ami számukra kedvező. Mind a három anyagnak megvannak az előnyei és a hátrányai is. A választást úgy kell meghoznunk, hogy nekünk mire van szükségünk. Számításba kell természetesen vennünk az anyagi lehetőségeinket és, hogy mit szeretnénk megvalósítani. Mi az, ami fontos számunkra és mi az, amiről le tudunk mondani.

 

Napjainkban a modern nyílászárók rendkívül jól zárnak, viszont ennek következtében a pára nem tud távozni és lecsapódik. Bizonyos típusoknál a gyártás során szellőzőrést hagynak a gumitömítésen vagy plusz szellőző állással látják el a nyílászárót, ezzel elkerülendő a rossz vagy nem elégséges szellőzést, ezáltal penészesedést.

 

 

 

Alumínium nyílászárók

 

Az alumínium számos aspektusból tökéletes megoldást jelenthetne. Ha az élettartamot és a stabilitást nézzük, akkor mindenképp. A megfizethető áron kínált alumínium nyílászárók azonban egy sor különleges műszaki megoldás nélkül nem felelnek meg a jelenlegi hőszigetelési követelményeknek. Ezek viszont már jócskán megemelik az árát. Sőt ez igaz a külső megjelenésére is, mivel az egyszerűbb alumínium profilok nos, nagyon is ipari külleműek, emiatt lakóépületekre igen ritkán használják fel.

Előnyei tehát a hosszú élettartam, rossz hőszigetelés és a kiváló stabilitás. Hátrányai pedig a magas bekerülési ár és az ipari megjelenés.

 

A különböző anyagok kombinációja lehetne a megfelelőbb megoldás, így kiküszöbölve a hátrányokat, de megtartva az előnyeiket. Műszakilag nyilvánvalóan igaz , de ez a legdrágább és legköltségesebb megoldás lenne.

 

Vélemény, hozzászólás?