Nyílászáró, vagyis a tervezés a lényeg!

A nyílászárók szinte elképesztően nagy felületet foglalnak el egy épületben, ami persze megnöveli a nyílászáró fontosságát. A legjobb stratégia az előrelátó tervezés. Mire is gondolunk?

Amikor építjük vagy felújítjuk az adott házat vagy lakást, akkor pontosan meg kell határoznunk minden egyes helyiség funkcióját, az ablakok és ajtók helyét, az alternatív fűtési technológiák esetleges alkalmazását. Amikor eldöntjük hova és milyen, mekkora nyílászáró kerül, látnunk kell előre, hogy mire fogjuk használni a helyiséget és ehhez mennyi fényre van szükségünk. Hogy miért? Mert a nyílászárók rengeteg fényt ereszthetnek be és ezzel vidám, otthonos hangulatot vihetnek egy otthonba, ám a nyári forróság kellemetlenné teheti a benti hőmérsékletet, ami ellen okosan fel kell készülni a tervezéskor. Ugyanez természetesen érvényes a téli hidegre is, mert ugye csodás a hótól ragyogó téli táj, de leginkább a benti melegből szeretjük élvezni, már ha a meleg bent, míg a hideg kint marad. Azt szoktuk mondani, jó, ha a tervező és a lakberendező jó barátságban vannak, mert kettejük közös munkája révén a nyílászárók dekoratív és hasznos elemei lesznek a háznak, s az imént sorolt kellemetlenségekkel nem kell megismerkednünk.

Tehát gondolkodjunk előre és vegyük számításba az összes évszakok tulajdonságait, a helyiségek használatát, a nyílászárók egyéb lehetséges szerepeit (ablakfülke, ha engedi a tér), a fűtésrendszert, nyitottak vagyunk-e különleges árnyékolási módokra.